diumenge, 6 de gener del 2013

Taxonomia de Bloom

Què és?

-La Taxonomia de Bloom és un llistat de les habilitats i processos del pensament que poden aparèixer en les tasques escolars (i per tant ser objecte d'avaluació).

-Rep el seu nom del seu creador: Benjamin Bloom.
-La taxonomia estructura les habilitats jeràraquicament, de manera que no es pot pretendre assolir les d'ordre superior sense tenir dominades les d'ordre inferior.
(Viquipèdia)

A les dues piràmides següents ho podeu veure clarament:























(http://www.eduteka.org/TaxonomiaBloomDigital.php)




Hi ha aproximadament 50 anys de diferència entre una piràmide i l'altra i per tant hi podem observar petites diferències.

L'any 1956 l'avaulació estava a dalt de tot, a diferència del 2000 que està en segon lloc.
Per tant  el 2000 tenim en primer lloc crear i en canvi al 1956 està en segon terme. Podem apreciar també que en comptes de síntesi  al 2000 li deien crear.




Curiositats

Es van definir tres dominis d'activitat educatives:
-Cognitiu

-Afectiu
-Psicomotor

Però del que es parla més és del domini cogntiu ja que va ser el que posteriorment, l'any 2000, es va revisar, incorporant les accions en forma de verbs com a fonament de les capacitats.


Desprès de la taxonomia del 2000, l'any 2008 es va proposar una nova revisió i aquesta s'anomena: "Taxonomia de Bloom per a l'era Digital".

Desprès de 50 anys la Taxonomia de Bloom continua sent una eina fonamental pels educadors per tal d'establir a les diferents assignatures objectius d'aprenantatge.

Personalment, em sembla molt interessant com està organitzada la Taxonomia de Bloom ja que et permet ordenar categories i elements per la comprensió del pensament, des de fa dècades fins a l'actualitat.

Si voleu més imformació sobre aquest tema clicant aquí la trobareu.
És una web on hi apareixen les taules completes de la Taxonomia de Bloom. Tan la del 1957,  com la del 2000. També trobareu la Taxonomia de Bloom per a l'era Digital (2008).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada